BMW's opknapbeurt

Door Tomfish op woensdag 9 december 2009 21:28 - Reacties (20)
Categorie: Auto, Views: 7.002

In tegenstelling tot sommige andere tweakers, wil ik graag mijn blog met zinnig eerste blogitem beginnen. Enkele maanden geleden heb ik mijn hand kunnen leggen op een BMW 1502 uit 1975. De auto is in redelijk originele staat en is voorzien van een 80 liter LPG tank in de kofferbak. Omdat de auto meer dan 34 jaar oud is, kan een kleine opknapbeurt geen kwaad; dit is dan ook precies waar ik mij de komende weken mee bezig zal houden. De auto vertoont enkele plekken met roest, waaronder de dorpels, het plaatwerk bij de rechtse veerpoot en een stuk bij het linker voorscherm. De motorruimte is 1 bak smeer en de middenconsole is "verdwenen". Voor mij genoeg reden om smeer onder m'n nagels te stoppen waar je nog dagenlang van na kan genieten.

http://tweakers.net/ext/f/gMLO9Wxim9fn01NpWuSLZYTi/full.jpg

Smurrie

Het eerste vakje van de checklist bestaat uit het uitspuiten van de motorruimte, het werkt namelijk een stuk lekkerder wanneer je een verschil kan zien tussen een boutje en motorblok. Om gemakkelijk aan het blok te kunnen werken is het ‘t makkelijkste deze uit te auto te lepelen, ook kan er dan meteen een nieuwe plaat worden gelast bij de rechtse veerpoot. Als dan toch het motorblok niet meer in de weg zit, kan ik ook op zoek gaan naar overbodige draden in de kabelboom. ( er is al 6 meter draad uit het motorblok geknipt, deze hadden geen functie meer ). De dynamo zal worden gereviseerd en de verroeste luchthoornen worden vervangen door een andere claxon. Verder zal het motorblok worden voorzien van een nieuw likje verf, nieuwe pakkingen, nieuwe rubbers, en een nieuwe ontsteking.

Onsteking

http://tweakers.net/ext/f/Smn3gDLx00KaP78x66ukckuM/full.png De bestaande ontsteking met contactpuntjes en een condensator wordt vervangen door een elektronische module van hot-spark. Op de website beweren ze dat dit een betere verbranding geeft en is er geen onderhoud meer nodig aan het ontstekingsmechanisme. Voor 40 euro kon ik deze module niet laten liggen en zal ik deze inbouwen wanneer het blok er uit is. De bougies en de verdeelkap zijn al vervangen door nieuwe exemplaren, het enige wat nog rest is de motor op tijd zetten.

Versnellingsbak

Afgelopen zaterdag zijn er al 2 busjes van de versnellingspook vervangen. Er zat zo veel speling op de pook, dat deze met gemak 10 centimeter heen en weer kon bewegen terwijl hij in de versnelling stond. De kunstof busjes die het schakelmechanisme met de versnellingsbak verbonden waren volledig uitgesleten en vormden veel speling. Door nieuwe koperen busjes op de draaibank te draaien is de meeste speling nu verholpen.

Wat eigenlijk nog wel moet gebeuren is het vervangen van één of twee synchromeshringen. Het schakelen van 3 naar 2 gaat erg moeizaam en alleen bij zeer lage snelheid. Omdat het slechts een 4 bak is komt het schakelen van 3 naar 2 redelijk vaak voor, zeker als je een beetje mee wilt komen met het overige verkeer. Of ik deze ook daadwerkelijk ga vervangen, daar ben ik nog niet over uit.

Remmen

De achterste remtrommels zijn echt aan vervanging toe. Er zitten flinke groeven in de trommels en het ijzer is niet al te dik meer. Inmiddels zit ook het remstelmechanisme aardig vastgeroest waardoor de auto van achter niet optimaal meer remt. De voorste remklauwen krijgen ook een snelle revisiebeurt en een likje verf. De remschijven zijn onlangs vervangen en behoeven daarom geen aandacht.

Interieur

Zoals eerder vermeld zit er geen middenconsole meer in de auto; dit omdat deze al eigenhandig is gedemonteerd. Er waren veel gaten in de skai bekleding gekomen en één zijkant van de middenconsole was afgebroken De versnellingspookhoes is gescheurd en de kabel van de antenne is afgebroken. Hiervoor wordt dus een nieuwe middenconsole van MDF voor gemaakt gebaseerd op het originele ontwerp. Er zal rekening worden gehouden met de toekomstige radio/cd speler en koffiehouders voor in de vroege morgen. Een VDO vacuümmeter en toerenteller zal op het dashboard worden gemonteerd nadat de kapotte klok in het instrumentenpaneel is vervangen voor een werkende. Als laatste zal het interieur een flinke opfrisbeurt krijgen.

Ik zit er overigens nog aan te denken om de dashboardverlichting te vervangen door LED verlichting. Ik ben er namelijk niet zeker van of LED's wel voldoende egaal licht geven, aangezien de LED's niet aan de onderkant van bijvoorbeeld de snelheidsmeter zitten, maar aan de zijkant. Later meer hier over. Voor zo ver even mijn eerste blogitem. Hopelijk volgende week een update van de vorderingen.

Volgende: BMW's nieuwe onderkomen 12-'09 BMW's nieuwe onderkomen

Reacties


Door Tweakers user Battle Bunny, woensdag 9 december 2009 21:36

Leuk om te zien, en leuke wagen om mee aan de gang te gaan. Hou je wel een foto-log bij?

Door Tweakers user Slingertj3, woensdag 9 december 2009 22:08

Leuk ding;) jammer van de gas tank.. zorg maar goed dat die technisch in orde is zo in de winter of gaat het de hele winter duren het " restaureren"?

Door Tweakers user Tomfish, woensdag 9 december 2009 22:44

Helemaal niet jammer van de LPG tank, hij rijdt hier goed op en het is een stuk goedkoper. Ik ben inderdaad ook van plan een foto log bij te houden. De auto is ongeveer 2x zo oud als de eigenaar.

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 december 2009 23:05]


Door Tweakers user Nielson, woensdag 9 december 2009 22:48

Mooie auto, ws een stuk ouder dan de eigenaar? Je hebt trouwens van de zomer het voordeel dat je niet met van die lullige vlaggetjes hoeft rond te rijden als jet met de gekte mee wil doen :)

Door Tweakers user Erik Bruinsma, woensdag 9 december 2009 22:59

Toevallige wijze kwam ik op je blog. Gave kleur en leuk model, veel succes met het verdere opknappen en zie graag je foto's tegemoet.

Door Killed-1, woensdag 9 december 2009 23:54

Vet! Ik wil zelf ook nog een keer een 2002 hebben! Alleen eerst een huisje kopen, en die opknappen:P

Scheelt dat ik zelf monteur ben, en dan ook een boel zelf zou kunnen, ik weet niet hoe het met jou (auto)technische kennis is? Wel redelijk neem ik aan, aangezien je aan dit "project" begint?

Door Tweakers user bonus, donderdag 10 december 2009 07:32

BMW en gas was vooral in het verleden geen gelukkige combinatie. Slecht lopen vooral en last van "schilfers" in het brandstof systeem. Verder een fraaie auto hoor, ziet er zo op het 1ste gezicht nog strak uit. Kleur is ook super en 2 deurs natuurlijk helemaal :)
Alpine (look) velgen maken het natuurlijk af...
Veel plezier ermee !!!

Door Tweakers user Kaasplank, donderdag 10 december 2009 08:10

ik eis meer plaatjes :P

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 10 december 2009 08:27

VET 8-)
Dat is echt mijn droom hobby, een oude auto opkopen en helemaal opknappen!!
Heerlijk lijkt me dat!
Ik wens je daarom ook ontzettend veel plezier met knutsellen!!
En hou hem mooi he!! Geen rare fratsen uithalen, zoals Autostyle meuk monteren enzo..

*plaatst blog bij favorieten*

Door Tweakers user Snipervision, donderdag 10 december 2009 08:28

@ Xtresis: vergeet niet ook even goed te kijken naar de remleidingen!
Deze willen nog wel eens doorgeroest zijn.

Door Tweakers user ScytheNL, donderdag 10 december 2009 09:21

Grappig wagentje, er komt hier op m'n werk af en toe ook wel eens een vrouwtje met eenzelfde maar dan in het babij blauw. Gebruikt ze om hout op te halen voor te stoken ^^.
Ziet er voor de rest iig nog goed uit naast een klein roestplekje hier of daar en de motor draaide naar mijn oren ook nog prima.

Veel succes in ieder geval met de restauratie en niet te veel kapotte handen gewenst.

Door Tweakers user Phyxion, donderdag 10 december 2009 09:23

Zeer leuke wagen hoor, maar meer plaatjes zouden welkom zijn :D

Door Tweakers user ejjanssen, donderdag 10 december 2009 11:07

Leuke auto, zo op het eerste oog ziet hij er nog strak uit! Als je LED verlichting in je dashboard inbouwd zou ik de kopjes eerst even zachtjes met een stukje schuurpapier opruwen, hierna geven ze schitterend egaal licht. Heb dit zelf onlangs in mn auto gedaan.

Door Tweakers user kleinesmurf, donderdag 10 december 2009 12:25

Lekker :-)

Ik dacht bij de titel op de frontpage: oei, een BMW opknappen... daarmee vergeleken zal mijn werk aan mijn bak (Skoda Fabia Combi, 1e jaargang) niets voorstellen.
Maar ik zie dat het over een pracht van een wagen gaat, super! (dus ik trek mijn woorden terug in!)

Succes en ik volg je blog zeker!

* nu sparen voor genoeg karma zodat ik ook kan gaan bloggen...

Door Tweakers user melcon, donderdag 10 december 2009 13:35

Mooie auto, respect voor je keuze.
Zoals kleinesmurf al een beetje zegt, bij de titel denk je aan een turken bak alla 316 uit 1989 :P

Maar dat is gelukkig niet het geval, succes met opknappen :)

Door Tweakers user kleinesmurf, donderdag 10 december 2009 13:55

Ik mag niet klagen, ik heb nog met een turkenbak (type 318, een E36 uit '92) gereden.
Rijdt lekker, wat "zachter" (lees: meer meeverend) dan mijn Skoda nu.

De switch kwam er uit praktische overwegingen: een break is nu eenmaal handiger om PC's en zo te vervoeren dan een 4-deurs uit de tijd dat een neerklapbare achterbank nog een optie was.

Niettemin... de keuze van de blogger is en blijft een pracht van een karretje.

Hulde voor het initiatief, ik blijf zeker meelezen :-)

Door Tweakers user Seroo, donderdag 10 december 2009 22:13

Mooie blog foto (die bovenste).
Ik ben je nu al aan het volgen lijkt met zeer interessant. Je moet er alleen nog wat meer op je taal letten. Er zijn zinnen bij waar ik gewoon niet kan achterhalen wat er nu eigenlijk staat.
Ik ben niet de aangesproken persoon om dit te zeggen (kijkt om cijferlijst en die 5.0 bij Nederlands :+ ) maar een beetje duidelijke schrijfstijl is aan te raden.
Als jij net als mij niet goed bent in Nederlands vraag dan of iemand het na kan kijken.
een voorbeeld
Er zitten flinke groeven meer en het ijzer is niet al te dik meer.
(Vat dit niet op als aanval, maar puur als advies)

Door Tweakers user Tomfish, donderdag 10 december 2009 22:29

Ik zal de blog nog eens doorlezen, bedankt voor de tip.

Door Tweakers user Kerberos84, vrijdag 11 december 2009 13:19

Turkenbak Turkenbak, ikzelf rij (voorlopig) ook met een (E36) 316, prachtig beestje! (maar ben geen turk :p is wel uit 1998)

Ontopic, Wow, machtig mooie auto, echt super, mocht ik tijd, geld, kennis en een garage hebben kocht ik er direct ook één!!! :9~

Veel succes ermee, en deze blog vliegt onder favo's!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 december 2009 13:19]


Door Tweakers user kleinesmurf, vrijdag 11 december 2009 13:38

[off-topic]
@ Jappelke706... Je mag je niet zo hard aangesproken voelen... Ik heb er ook nog mee gereden en ben belg/vlaming (schrap zelf maar wat niet past).
De inruil kwam er uit praktische overwegingen, anders reed ik nog met m'n turkenbakje rond, en was ik die verder aan het opkalfateren, personaliseren, ...
dus neem de term 'turkenbak' alstublief niet persoonlijk.

* maar ik vind het woord wel lekker bekken :9
overigens zonder uitspraken te doen over niet-europeanen. ik heb heel wat kameraden en klanten met niet-europese roots, dus wil zeker niet discrimineren!
[ /off-topic]

Reageren is niet meer mogelijk