BMW's afgelopen maanden

Door Tomfish op maandag 30 augustus 2010 11:02 - Reacties (7)
Categorie: Auto, Views: 3.685

Front
Het feit dat ik een hele lange tijd niets meer van dit project laat horen, wil niet zeggen dat er niets uit m'n handen komt. Integendeel zelfs. Nu het einde van de vakantie naderd, wil ik een kleine opsomming geven van wat er allemaal gedaan is in de afgelopen maanden.

APK

Afgelopen april moest de auto dan toch echt weer eens voor de keuring. Het is leuk zo'n oldtimer, maar er is altijd wel wat mis. Zo was eerder al de roest weggewerkt bij de veerpoot, nu moest ook de linker chassisbalk en 2 dorpels gelast worden. Om het meteen maar goed aan te pakken, zijn er twee overzetdorpels onder de auto gelast. Ook is (bijna) alles wat met de remmen te maken had vervangen. Hieronder vallen de volgende onderdelen:
 • remblokken voor
 • remklauwen voor gereviseerd
 • remtrommels achter
 • remvoering achter
 • remleidingen
 • remslangen
 • hoofdremcilinder gereviseerd
Als laatste is de achterbumper ook nog vernieuwd, deze was inmiddels zo ver verroest dat de kentekenverlichting het niet meer deed ( en dat moet verplicht werken ).

Koelproblemen

Begin dit jaar is tijdens het optrekken bij een stoplicht de ventilator door de radiateur geslagen. Een harde klap en een regen van rode splinters was het gevolg hiervan. Gelukkig kon ik nog net op tijd op plaats van bestemming aankomen voordat de motor oververhit raakte, want het gehele koelsysteem was inmiddels leeggelopen. De radiateur was dusdanig aangevallen door het 'rode monster' dat deze niet meer te repareren was. Maar nu kwam de grootste vraag: "Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren?". De ventilator is vanaf de fabriek uit vrij dicht op de radiateur geplaatst, want betekend dat bij de kleinste beweging van de motor de ventilator de radiateur kan raken. Toen de auto eenmaal op de brug stond was de oorzaak echter snel gevonden. De versnellingsbaksteun was door een lekke keerring van de bak dusdanig aangetast dat deze als een spons figureerde. Wanneer je een beetje stevig optrok, werd deze ingedrukt en kwam de motor iets naar voren. Net genoeg om de ventilator tegen de radiateur te laten komen. Het bestellijstje aan het einde van die dag zag er als volgt uit.
 • radiateur
 • ventilator
 • versnellingsbaksteun
Eenmaal ingebouwd bleef alles netjes dicht en raakte de ventilator de radiateur niet meer. Tenminste, tot aan vorige week. Ik zag in m'n achteruitkijkspiegel een mooi spoortje vloeistof lopen, en wanneer ik een bochtje maakte ging het spoortje vrolijk mee. Uit zekerheid meteen maar aan de kant gezet en inderdaad, wederom een lekke radiateur. Ook ditmaal had een vin de radiateur geraakt en er een mooi gat in geslagen. Gelukkig kon dit gaatje dicht worden gesoldeerd, maar om er zeker van te zijn dat dit niet nog een keer gaat gebeurden heb ik het volgende maar vervangen:
 • ventilator
 • motorsteunen
 • koelslangen
 • thermostaat
Tot nu toe is alles weer dicht en blijft de motor netjes op temperatuur. Eens kijken voor hoe lang dit gaat duren.

Versnellingsbak

Omdat de eerste baksteun verzopen was in de olie door een lekke keerring is vorige maand de versnellingsbak gedemonteerd en zijn er 2 keerringen vervangen. Bij het demonteren bleken echter de keerringen niet het enige defect te zijn. De flens die aan de uitgaande as van de bak zit was compleet uitgesleten ( zie foto's onderaan, oorzaak was een losgelopen moer ). Gelukkig lag er nog een reservebak in de schuur welke ik kon gebruiken voor onderdelen. Ook is meteen de olie ververst en de tapplug schoongemaakt ( laten we het maar niet hebben over een lagerschaaltje die aan het magneetje van de tapplug zat ).

En de rest...

Er is onder andere nog een compleet nieuwe uitlaat onder de auto gegaan omdat er na een backfire een gat in de uitlaat was geblazen. Toen ook maar meteen de bougiekabels, verdeelkap & bougies vervangen. Daarnaast is het nieuwe luchtfilter gemonteerd waar ik erg over te spreken ben. Je hebt duidelijk meer vermogen bij een lager toerental. Ook worden op dit moment de deurpanelen vernieuwd en is de middenconsole al bijna klaar. Al met al blijven we het gehele jaar lekker knutselen, want af komt hij immers nooit.

Oude motorsteunNieuwe motorsteun Koeling Thermostaat Lek in radiateur Nieuwe verstralers (2) Nieuwe verstralers! Op de brug Versnellingsbak Kapotte flens Goede flens Dashboard Deurpaneel Dorpel Front (2)

Volgende: BMW's nieuwe onderkomen 12-'09 BMW's nieuwe onderkomen

Reacties


Door Tweakers user TheMOD, maandag 30 augustus 2010 11:33

Kun je niet beter een nieuwe kopen?? :+

Door Tweakers user Shanquish, maandag 30 augustus 2010 11:43

dit is toch veel leuker? :)

Door Tweakers user naarden 4ever, maandag 30 augustus 2010 11:50

errug mooie BMW! altijd gehouden van BMW's (behalve X6) zeker zo'n old-timer roept herinneringen op.
wij hebben nog nooit geen BMW gehad... verslaafte vader you know, herken je dat?

Door Tweakers user Spesh, maandag 30 augustus 2010 12:00

Zie ik daar nou crocs op de foto? -.-

Door Tweakers user Tomfish, maandag 30 augustus 2010 13:11

naarden 4ever schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 11:50:
errug mooie BMW! altijd gehouden van BMW's (behalve X6) zeker zo'n old-timer roept herinneringen op.
wij hebben nog nooit geen BMW gehad... verslaafte vader you know, herken je dat?
Paps is er nooit zo enthousiast over geweest. "Oude rommel, kost een hoop geld". Zeker als er weer iets kapot gaat is het al snel van: "Zou je hem niet eens weg doen?". Antwoord daarop is vrij simpel. Nee, want het is veel te leuk om er aan te sleutelen. Ik rook niet, ik drink niet en ik ga heel zelden uit. Dan mag het best 100 euro extra kosten.
Spesh schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 12:00:
Zie ik daar nou crocs op de foto? -.-
And your point is? ( weet je hoe verrekte handig die dingen zijn? )

[Reactie gewijzigd op maandag 30 augustus 2010 13:17]


Door Tweakers user veldmuis, maandag 30 augustus 2010 15:31

And your point is? ( weet je hoe verrekte handig die dingen zijn? )
Als je op die manier redeneert, kun je dan niet beter een Fiat Multipla kopen? Scheelt werk (= handig), en je kan er veel meer mee vervoeren (= ook handig!)

Door Tweakers user Tomfish, maandag 30 augustus 2010 17:49

veldmuis schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 15:31:
[...]
Als je op die manier redeneert, kun je dan niet beter een Fiat Multipla kopen? Scheelt werk (= handig), en je kan er veel meer mee vervoeren (= ook handig!)
Maar een fiat Multipla is lelijk, en crocs... Oh, never mind. :P

Reageren is niet meer mogelijk