BMW's afgelopen maanden

Door Tomfish op maandag 30 augustus 2010 11:02 - Reacties (7)
Categorie: Auto, Views: 3.668

Front
Het feit dat ik een hele lange tijd niets meer van dit project laat horen, wil niet zeggen dat er niets uit m'n handen komt. Integendeel zelfs. Nu het einde van de vakantie naderd, wil ik een kleine opsomming geven van wat er allemaal gedaan is in de afgelopen maanden.

APK

Afgelopen april moest de auto dan toch echt weer eens voor de keuring. Het is leuk zo'n oldtimer, maar er is altijd wel wat mis. Zo was eerder al de roest weggewerkt bij de veerpoot, nu moest ook de linker chassisbalk en 2 dorpels gelast worden. Om het meteen maar goed aan te pakken, zijn er twee overzetdorpels onder de auto gelast. Ook is (bijna) alles wat met de remmen te maken had vervangen. Hieronder vallen de volgende onderdelen:
 • remblokken voor
 • remklauwen voor gereviseerd
 • remtrommels achter
 • remvoering achter
 • remleidingen
 • remslangen
 • hoofdremcilinder gereviseerd
Als laatste is de achterbumper ook nog vernieuwd, deze was inmiddels zo ver verroest dat de kentekenverlichting het niet meer deed ( en dat moet verplicht werken ).

Koelproblemen

Begin dit jaar is tijdens het optrekken bij een stoplicht de ventilator door de radiateur geslagen. Een harde klap en een regen van rode splinters was het gevolg hiervan. Gelukkig kon ik nog net op tijd op plaats van bestemming aankomen voordat de motor oververhit raakte, want het gehele koelsysteem was inmiddels leeggelopen. De radiateur was dusdanig aangevallen door het 'rode monster' dat deze niet meer te repareren was. Maar nu kwam de grootste vraag: "Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren?". De ventilator is vanaf de fabriek uit vrij dicht op de radiateur geplaatst, want betekend dat bij de kleinste beweging van de motor de ventilator de radiateur kan raken. Toen de auto eenmaal op de brug stond was de oorzaak echter snel gevonden. De versnellingsbaksteun was door een lekke keerring van de bak dusdanig aangetast dat deze als een spons figureerde. Wanneer je een beetje stevig optrok, werd deze ingedrukt en kwam de motor iets naar voren. Net genoeg om de ventilator tegen de radiateur te laten komen. Het bestellijstje aan het einde van die dag zag er als volgt uit.
 • radiateur
 • ventilator
 • versnellingsbaksteun
Eenmaal ingebouwd bleef alles netjes dicht en raakte de ventilator de radiateur niet meer. Tenminste, tot aan vorige week. Ik zag in m'n achteruitkijkspiegel een mooi spoortje vloeistof lopen, en wanneer ik een bochtje maakte ging het spoortje vrolijk mee. Uit zekerheid meteen maar aan de kant gezet en inderdaad, wederom een lekke radiateur. Ook ditmaal had een vin de radiateur geraakt en er een mooi gat in geslagen. Gelukkig kon dit gaatje dicht worden gesoldeerd, maar om er zeker van te zijn dat dit niet nog een keer gaat gebeurden heb ik het volgende maar vervangen:
 • ventilator
 • motorsteunen
 • koelslangen
 • thermostaat
Tot nu toe is alles weer dicht en blijft de motor netjes op temperatuur. Eens kijken voor hoe lang dit gaat duren.

Versnellingsbak

Omdat de eerste baksteun verzopen was in de olie door een lekke keerring is vorige maand de versnellingsbak gedemonteerd en zijn er 2 keerringen vervangen. Bij het demonteren bleken echter de keerringen niet het enige defect te zijn. De flens die aan de uitgaande as van de bak zit was compleet uitgesleten ( zie foto's onderaan, oorzaak was een losgelopen moer ). Gelukkig lag er nog een reservebak in de schuur welke ik kon gebruiken voor onderdelen. Ook is meteen de olie ververst en de tapplug schoongemaakt ( laten we het maar niet hebben over een lagerschaaltje die aan het magneetje van de tapplug zat ).

En de rest...

Er is onder andere nog een compleet nieuwe uitlaat onder de auto gegaan omdat er na een backfire een gat in de uitlaat was geblazen. Toen ook maar meteen de bougiekabels, verdeelkap & bougies vervangen. Daarnaast is het nieuwe luchtfilter gemonteerd waar ik erg over te spreken ben. Je hebt duidelijk meer vermogen bij een lager toerental. Ook worden op dit moment de deurpanelen vernieuwd en is de middenconsole al bijna klaar. Al met al blijven we het gehele jaar lekker knutselen, want af komt hij immers nooit.

Oude motorsteunNieuwe motorsteun Koeling Thermostaat Lek in radiateur Nieuwe verstralers (2) Nieuwe verstralers! Op de brug Versnellingsbak Kapotte flens Goede flens Dashboard Deurpaneel Dorpel Front (2)

BMW's nieuwe onderkomen

Door Tomfish op donderdag 17 december 2009 20:22 - Reacties (14)
Categorie: Auto, Views: 4.619

Vandaag heeft de BMW een ritje naar de garage gemaakt voor zijn grote onderhoudsbeurt. In de planning staat nog steeds dat de motorruimte uit moet worden gespoten, maar daar kwam ik vandaag niet meer aan toe. Inmiddels is de carburateur al wel gedemonteerd geweest en gedeeltelijk schoongemaakt. ( staalborstel doet wonderen ) Ik ben niet van plan de pakkingen te vervangen, de carburatur ziet er namelijk nog goed uit en ik heb niet het idee dat er wat aan hoeft gedaan te worden.

http://tweakers.net/ext/f/fCD52Zs1VGQbu6B5x2F1KGY9/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/HuXMzdRrYs6YiJjjszxs2SJ2/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/qmgRcDm1c1wekxRDaPQNPz1I/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/Olki2zBiIbdowX2F6foVC4Qe/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/zcHrP4aOZHj3qOTD3iZGzNJO/thumb.jpg

Luchtfilter

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41GJF7NA2XL._SL500_AA280_.jpgEen nieuwe luchtfilter is inmiddels besteld. Er is gekozen voor een K&N RA-071V welke meteen 2 problemen oplost.
 • 1. De luchtfilter komt een stuk lager te zitten en stoot niet meer tegen de motorkap aan. Doordat er LPG is ingebouwd, is de carburateur een centimeter om hoog gekomen waardoor nu de originele luchtfilter tegen de motorkap aan duwt. Hierdoor is al een gedeelte van de motorkap beschadigd.
 • 2. De luchtstroom wordt een stuk verbeterd wat resulteerd in een betere responsie op het gaspedaal, zeker bij lagere toeren.
Morgen weer een dag, hopelijk dan wat meer zichtbare veranderingen en foto's.

BMW's opknapbeurt

Door Tomfish op woensdag 9 december 2009 21:28 - Reacties (20)
Categorie: Auto, Views: 6.974

In tegenstelling tot sommige andere tweakers, wil ik graag mijn blog met zinnig eerste blogitem beginnen. Enkele maanden geleden heb ik mijn hand kunnen leggen op een BMW 1502 uit 1975. De auto is in redelijk originele staat en is voorzien van een 80 liter LPG tank in de kofferbak. Omdat de auto meer dan 34 jaar oud is, kan een kleine opknapbeurt geen kwaad; dit is dan ook precies waar ik mij de komende weken mee bezig zal houden. De auto vertoont enkele plekken met roest, waaronder de dorpels, het plaatwerk bij de rechtse veerpoot en een stuk bij het linker voorscherm. De motorruimte is 1 bak smeer en de middenconsole is "verdwenen". Voor mij genoeg reden om smeer onder m'n nagels te stoppen waar je nog dagenlang van na kan genieten.

http://tweakers.net/ext/f/gMLO9Wxim9fn01NpWuSLZYTi/full.jpg

Smurrie

Het eerste vakje van de checklist bestaat uit het uitspuiten van de motorruimte, het werkt namelijk een stuk lekkerder wanneer je een verschil kan zien tussen een boutje en motorblok. Om gemakkelijk aan het blok te kunnen werken is het ‘t makkelijkste deze uit te auto te lepelen, ook kan er dan meteen een nieuwe plaat worden gelast bij de rechtse veerpoot. Als dan toch het motorblok niet meer in de weg zit, kan ik ook op zoek gaan naar overbodige draden in de kabelboom. ( er is al 6 meter draad uit het motorblok geknipt, deze hadden geen functie meer ). De dynamo zal worden gereviseerd en de verroeste luchthoornen worden vervangen door een andere claxon. Verder zal het motorblok worden voorzien van een nieuw likje verf, nieuwe pakkingen, nieuwe rubbers, en een nieuwe ontsteking.

Onsteking

http://tweakers.net/ext/f/Smn3gDLx00KaP78x66ukckuM/full.png De bestaande ontsteking met contactpuntjes en een condensator wordt vervangen door een elektronische module van hot-spark. Op de website beweren ze dat dit een betere verbranding geeft en is er geen onderhoud meer nodig aan het ontstekingsmechanisme. Voor 40 euro kon ik deze module niet laten liggen en zal ik deze inbouwen wanneer het blok er uit is. De bougies en de verdeelkap zijn al vervangen door nieuwe exemplaren, het enige wat nog rest is de motor op tijd zetten.

Versnellingsbak

Afgelopen zaterdag zijn er al 2 busjes van de versnellingspook vervangen. Er zat zo veel speling op de pook, dat deze met gemak 10 centimeter heen en weer kon bewegen terwijl hij in de versnelling stond. De kunstof busjes die het schakelmechanisme met de versnellingsbak verbonden waren volledig uitgesleten en vormden veel speling. Door nieuwe koperen busjes op de draaibank te draaien is de meeste speling nu verholpen.

Wat eigenlijk nog wel moet gebeuren is het vervangen van één of twee synchromeshringen. Het schakelen van 3 naar 2 gaat erg moeizaam en alleen bij zeer lage snelheid. Omdat het slechts een 4 bak is komt het schakelen van 3 naar 2 redelijk vaak voor, zeker als je een beetje mee wilt komen met het overige verkeer. Of ik deze ook daadwerkelijk ga vervangen, daar ben ik nog niet over uit.

Remmen

De achterste remtrommels zijn echt aan vervanging toe. Er zitten flinke groeven in de trommels en het ijzer is niet al te dik meer. Inmiddels zit ook het remstelmechanisme aardig vastgeroest waardoor de auto van achter niet optimaal meer remt. De voorste remklauwen krijgen ook een snelle revisiebeurt en een likje verf. De remschijven zijn onlangs vervangen en behoeven daarom geen aandacht.

Interieur

Zoals eerder vermeld zit er geen middenconsole meer in de auto; dit omdat deze al eigenhandig is gedemonteerd. Er waren veel gaten in de skai bekleding gekomen en één zijkant van de middenconsole was afgebroken De versnellingspookhoes is gescheurd en de kabel van de antenne is afgebroken. Hiervoor wordt dus een nieuwe middenconsole van MDF voor gemaakt gebaseerd op het originele ontwerp. Er zal rekening worden gehouden met de toekomstige radio/cd speler en koffiehouders voor in de vroege morgen. Een VDO vacuümmeter en toerenteller zal op het dashboard worden gemonteerd nadat de kapotte klok in het instrumentenpaneel is vervangen voor een werkende. Als laatste zal het interieur een flinke opfrisbeurt krijgen.

Ik zit er overigens nog aan te denken om de dashboardverlichting te vervangen door LED verlichting. Ik ben er namelijk niet zeker van of LED's wel voldoende egaal licht geven, aangezien de LED's niet aan de onderkant van bijvoorbeeld de snelheidsmeter zitten, maar aan de zijkant. Later meer hier over. Voor zo ver even mijn eerste blogitem. Hopelijk volgende week een update van de vorderingen.